Tält och förläggning

På lägerplatsen finns en större mängd tält i olika utföranden. Från de enklare 4 mannatälten i bomullsväv till större milärtält för en hel grupp. 2010 utökade vi även med 20 stycken tunneltält i nylon för att börja avlösa de äldsta 4-mannatälten.

Gula bomullstält typ Gilvell med hel botten för 4 personer med packning. Tälten är av en äldre årgång men är i ett slitstarkt utförande. På lägerplatsen finns det ca 15 stycken tält av denna sort.

Vita patrulltält med lös botten för cirka 8 personer (10 barn) med packning. Tälten är ca 5 m i diameter och 3 m höga i mitten, löst bottenstycke i galon. Tälten är anskaffade cirka 2004. Tälten har bra anpassningsförmåga till terrängen då uppspänningsarnordningarna är flexibla. Dessa 5 stycken tält har 2009 alla försetts med blixtlås i tältöppningen för att underlätta att hålla myggen utanför.

Militärtält i klassiskt utförande med kaminer som tillval. Dessa tält har inga tillhörande bottnar. ”Tält 12” som är anpassat för upp till 8 personer med packning finns i 3 exemplar. Lika många ”Tält 20” finns vilka är avsedda för upp till 16 personer med packning. Tälten är i originalutförande (militära) med ljussluss och tjock mörk duk varför nattmörker råder dygnet runt i dessa. Tälten är synnerligen bra att slå upp på ojämn mark, dock är det de mest avancerade att slå upp för oerfarna tältare.

Det sista tillskottet är tunneltälten som anskaffades 2010. Här finns gott om plats för 5 personer om innertältet används i sin helhet eller för 2+2 om innertältet avdelas till två separata kabiner. Tältet har goda ventilationsmöjligheter och har myggnät på samtliga öppningar på innertältet. På lägerplatsen finns 20 tält av denna typ vilka främst är avsedda att använda på de planare ytorna som finns för tältuppslagning. Tälten har en fast botten i innertältet samt en lös botten i yttertältsdelen. Tälten är av typen tunneltält vilka är mer fristående och därmed inte kräver lika många markpinnar och staglinor för att klara regn och rusk. Tältet är relativt enkelt att slå upp och spänna korrekt så länge det finns dagsljus.